Η σχέση που ανθίζει

Έλαβα χθες ένα δώρο από την αγαπημένη Χ.Β. Μετά την ευχάριστη έκπληξη και την έκφραση ευγνωμοσύνης ήθελα να γνωρίζω πώς είναι το όνομα του φυτού που είχε προσγειωθεί στην αγκαλιά μου. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο έβαλε άμεσο τέλος στο ερώτημα. Καλαθέα είναι το όνομα. Η επιθυμία μου να γνωρίζω το φυτό συνδέεται με την επιθυμία μου να το φροντίσω ανάλογα. Συνήθως έχω την τάση να κάνω τα δικά μου όταν μου δωρίζουν φυτά, με αποτέλεσμα να τα αποχαιρετώ γρήγορα. Με άλλα λόγια είτε σαπίζουν είτε ξεραίνονται.

Αυτή τη φορά θα ήμουν gοod enough ποτίστρια και θα έβαζα τα δυνατά μου να κρατήσω το φυτό όσο περισσότερο καιρό γίνεται ζωντανό. Σε αυτή τη σχέση ήμουν η μοναδική υπεύθυνη για τη φροντίδα του. Στις υπόλοιπες σχέσεις στη ζωή μου συνεχίζω να έχω την πρόθεση για να είμαι good enough. Στις ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί η σωστή δοσολογία.

Μπορεί να νομίζω ότι είμαι good enough και ο άλλος να θέλει περισσότερα από εμένα. Ή να προσφέρω κάτι μικρό για τα δεδομένα μου και ο άλλος να νιώθει ότι λαμβάνει θησαυρό. Ειδικά στην αρχή μιας σχέσης η δοσολογία αυξομειώνεται και η κηπουρική γίνεται ένα πεδίο δοκιμής και πλάνης. Αφήνω μερικά σπόρια στο χώμα, ίσως ρίξω και λίγο σκάψιμο περιμένοντας να δω πώς ο άνθρωπος που έχω απέναντί μου θα ανταποκριθεί. Μπορεί να φέρει ολόκληρο τρακτέρ να συνεχίσει τη διαδικασία ή να φέρει ένα ποτιστήρι γεμάτο νερό.

Η αρχή ενέχει προσμονή, λαχτάρα για ανθοφορία, περιέργεια για το σχήμα των καρπών, ενθουσιασμό καλλιέργειας και ηλιόλουστη χαρά. Και καθώς προχωρά η αλληλεπίδραση γίνονται οι ίδιοι καλλιεργητές φυτά αποζητώντας και εκείνοι φροντίδα.

Τι χρειάζεται για να ανθίσουν μαζί και να φτιάξουν έναν όμορφο κηπάκο; Να πουν τι χρειάζονται κάθε φορά. Γιατί εγώ μπορεί να θέλω καθημερινό πότισμα, ενώ εσύ εβδομαδιαίο. Εσύ μπορεί να θέλεις άφθονο φως, ενώ εγώ μπορεί να καίγομαι κάτω από τον καυτό ήλιο. Και όταν μου λες τις ανάγκες σου, θα σε ακούω. Και όταν σου λέω τις δικές μου, θα με ακούς. Και κάπως έτσι φυτρώνει και η καλή πρόγνωση. Και αν μαζί της ρίξουμε λίγο λίπασμα θετικής ενίσχυσης μεταξύ μας, μπορεί και να αγγίξουμε τον ουρανό.

Και κάθε σχέση που ψηλώνει τόσο ώστε να φτάνει στα ουράνια, δεν είναι παρά μια ανθοφορία ερωτική. Εγώ θα βάλω τα δυνατά μου να κάνω τη σχέση που με ενδιαφέρει και την καλαθέα να ανθίσει. Εσύ;