Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η οποία έχει βρεθεί πολύ αποτελεσματική για πλήθος διαταραχών σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Εστιάζεται περισσότερο στο «εδώ και τώρα» και για κάποιες διαταραχές είναι πιο βραχύχρονη σε σύγκριση με άλλες προσεγγίσεις.

Μέσω της γνωσιακής-συμπεριφορικής προσέγγισης ο/η θεραπευόμενος/η συνειδητοποιεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του/της, τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους. Επίσης, ο/η θεραπευόμενος/η διακρίνει τη σύνδεση ανάμεσα στη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Τι σημαίνει η σύνδεση σκέψη-συναίσθημα-συμπεριφορά-φυσιολογία;

Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μια κατάσταση βιώνουμε διαφορετικά συναισθήματα και συμπεριφερόμαστε αναλόγως. Για παράδειγμα, μπορεί ένα άτομο να βρίσκεται σε ένα πάρτι, να νιώθει ευχάριστα και να διασκεδάζει είτε χορεύοντας, είτε μιλώντας με τους άλλους κ.ο.κ. Στο ίδιο πάρτι μπορεί να βρίσκεται ένα άλλο άτομο, το οποίο όμως νιώθει άγχος και είτε τρώει ή πίνει μόνο του, είτε κάθεται στον καναπέ, συμμετέχοντας λιγότερο στην αλληλεπίδραση με τους άλλους, ιδρώνει, έχει ταχυκαρδία κ.ο.κ. Στα δύο παραδείγματα η κατάσταση παραμένει ίδια και για τα δύο άτομα. Ωστόσο, παρατηρούνται διαφορές στα συναισθήματά τους και στον τρόπο που συμπεριφέρονται. Το πρώτο άτομο εμφανίζεται ως κοινωνικό και κεφάτο ενώ το δεύτερο άτομο παρουσιάζεται ως μοναχικό και αγχώδες. Στις διαφορές αυτές (συναίσθημα και συμπεριφορά) έρχεται να προστεθεί μια ακόμα διαφορά: η σκέψη. Το πρώτο άτομο λοιπόν μπορεί να σκέφτεται: «Είναι φοβερό πάρτι! Περνάω τέλεια! Οι καλεσμένοι είναι πολύ συμπαθητικοί!». Το δεύτερο άτομο ενδεχομένως σκέφτεται: «Νιώθω πολύ άβολα. Όλοι θα με κοιτάζουν και θα λένε ότι δεν ταιριάζω εδώ μέσα. Έχω πάρει κιόλας αυτά τα 5 κιλά και θα με κοροϊδεύουν αν σηκωθώ να χορέψω…».

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι δεν είναι η κατάσταση που μας δημιουργεί κάθε φορά τα συναισθήματά μας, αλλά ο τρόπος που ερμηνεύουμε την κατάσταση.