Ιστορίες στην ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα πεδίο πλούσιο σε αφηγήσεις και ιστορίες. Χρησιμοποιώ τη συγγραφή ιστοριών ως κλινικό εργαλείο στην πρακτική μου και προσκαλώ τους θεραπευόμενούς μου να συνεχίζουν να γράφουν. Εκτός από τις ποικίλες λειτουργίες της πρακτικής αυτής στην ψυχοθεραπεία η γραπτή σύνθεση ιστοριών βρίσκει γόνιμο έδαφος μεταξύ των συναδέλφων μου.

 

Είχα την τιμή να λάβω πρόσκληση από την Mavis Tsai, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Washington και συνιδρύτρια της προσέγγισης Functional Analytic Psychotherapy (FAP), για να παρουσιάσω ως συνεκπαιδεύτρια τη συγγραφή ιστορίας στην ψυχοθεραπεία στο σεμινάριο της Functional Analytic Psychotherapy στο 16ο παγκόσμιο συνέδριο της Association for Contextual Behavioral Science (ACBS) στο Μόντρεαλ του Καναδά. H Mavis Tsai και ο Bob Kohlenberg ήταν οι βασικοί εκπαιδευτές, πλαισιωμένοι από την Holly Yates, την Barbara Kohlenberg, τον Fabian Olaz, τον Matthew Skinta και εμένα ως συνεκπαιδευτές.

 

Οι συμμετέχοντες, ειδικοί ψυχικοί υγείας από όλο τον κόσμο, έδειξαν προθυμία και ενθουσιασμό να δώσουν γραπτή μορφή σε μια προσωπική τους εμπειρία ή ενός θεραπευόμενού τους. Οι πιο τολμηροί διάβασαν μπροστά σε όλους μας την ιστορία που είχαν γράψει στα δέκα λεπτά που τους είχαν ανατεθεί.

 

Με συγκινεί και μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να συναντώ ανθρώπους που αξιοποιούν την έμπνευσή τους, για να εξελιχθούν προσωπικά ή να συμβάλλουν στην εξέλιξη των άλλων. Το σεμινάριο τελείωσε και επιστρέψαμε όλοι στις χώρες μας. Είμαι σίγουρη πως συνεχίζουμε την παραγωγή ιστοριών είτε σε γραπτή ή προφορική μορφή με στόχο την αφύπνιση των ανθρώπων που μας ζητούν βοήθεια.

 

Ελπίζω πως θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως «καλλιτέχνες» οι ίδιοι και οι θεραπευόμενοί μας και μέσα από την τέχνη της συγγραφής ιστοριών θα βελτιωνόμαστε στην τέχνη της επικοινωνίας, της αυθεντικότητας και της εγγύτητας στις σχέσεις.

Προσωπικά η ουσιαστική αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους μου-συμμετέχοντες του σεμιναρίου ζέστανε την καρδιά μου και τόνωσε τη δημιουργικότητά μου. Έφτασα και πάλι στην Ελλάδα γεμάτη από πλούσιες ιστορίες. Κάποιες θα βρουν διέξοδο στην πρακτική μου ως ψυχοθεραπεύτρια, κάποιες θα επηρεάσουν συναδέλφους μου σε εκπαιδεύσεις, ενώ άλλες θα ηχούν μέσα μου ως μια πολύτιμη προσθήκη στην πυξίδα των αξιών μου.