Το πορνό στις σχέσεις

Το πορνό στις σχέσεις

Η βιομηχανία του πορνό είναι πλέον τόσο διαδεδομένη με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό κυρίως μέσω του διαδικτύου. Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο όρος «σεξ» είναι η πιο συχνή λέξη σε μηχανές αναζήτησης. Μπορεί να έχει θέση το πορνό σε μια υγιή ερωτική σχέση;

Ένα ποσοστό γυναικών νιώθουν ανησυχία τη στιγμή που ανακαλύπτουν ότι ο σύντροφός τους βλέπει πορνό. Αναρωτιούνται αν αυτή η ενασχόληση χαλάσει τη σχέση τους και ψάχνουν να βρουν το λόγο που το κάνει. Κάποιες φορές συγκρίνονται με τις «πρωταγωνίστριες» των πορνό και αισθάνονται μειονεκτικά ως προς το δικό τους σώμα. Φοβούνται ότι ο σύντροφός τους θα χάσει το ενδιαφέρον του για τις ίδιες. Ένα ποσοστό γυναικών βλέπει επίσης πορνό. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχουν τόσο έντονα την ανάγκη να δουν εικόνες ή βίντεο όπως οι άντρες.

Οι άντρες βλέπουν πορνό από την εφηβεία τους. Μάλιστα σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ από τον καθηγητή Simon Louis Lajeunesse βρέθηκε ότι όλοι οι άντρες βλέπουν πορνό. Από το δείγμα της έρευνας κανένας άντρας δεν είχε παθολογική σεξουαλικότητα. Η πορνογραφία δεν είχε αλλάξει τη στάση τους απέναντι στις γυναίκες τους. Οι άντρες δεν συγχέουν αυτή την ενασχόληση με τη σχέση τους. Ακόμα, δεν θέλουν να κάνουν οι ίδιοι όλα αυτά που βλέπουν. Οι περισσότεροι θέλουν να είναι μόνοι όταν βλέπουν πορνό. Οι άντρες έχουν διάφορους λόγους που προβαίνουν στην αυτοϊκανοποίηση μέσω του πορνό:

  • Έχουν μάθει να λειτουργούν έτσι από την εφηβεία τους
  • Έχουν εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε σελίδες πορνό
  • Τους χαλαρώνει
  • Τους διασκεδάζει
  • Εμπλουτίζουν τις «γνώσεις» τους για το σεξ και βάζουν κι άλλες αποχρώσεις στο σεξουαλικό τους ρεπερτόριο με τη σύντροφό τους

Ένα μικρό ποσοστό των αντρών 3-5% εθίζονται. Οι άντρες αυτοί λένε ψέματα, κρατούν την ενασχόληση με το πορνό μυστική και κάποιες φορές συναντούν τις γυναίκες που βλέπουν online. Ή πιέζουν επίμονα τις συντρόφους τους να ανταποκριθούν σε όσα τις ζητούν (όντας οι ίδιοι επηρεασμένοι από το πορνό) θέλοντας να μοιάζουν στις γυναίκες των πορνό. Το πρόβλημα εδώ υπάρχει όταν η σύντροφός τους δεν ανταποκρίνεται ούτε συμφωνεί αλλά εκείνοι εξακολουθούν και πιέζουν έντονα. 

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι η χρήση του πορνό είναι συνήθως ασφαλής σε μια σχέση είτε γίνεται από τη γυναίκα είτε από τον άντρα ξεχωριστά ή από κοινού. Επειδή δεν μπορούν να γίνουν γενικεύσεις σε όλα τα ζευγάρια, κάθε ζευγάρι αξίζει να επικοινωνεί και να συζητά για τέτοια θέματα, καθώς έτσι οι σύντροφοι γνωρίζονται καλύτερα. Άλλωστε ο στόχος σε μια σχέση είναι να γνωρίζει ο ένας τις επιθυμίες τους άλλου, να σέβεται τις ανάγκες του και να μπορεί να απολαμβάνει τον έρωτα χωρίς να παρεμβαίνουν αρνητικές σκέψεις ή να εκσφεντονίζονται κατηγορίες.