Σεμινάριο

Η πρώτη συνάντηση του σεμιναρίου “Όταν η Δημιουργική Γραφή σερφάρει στο Τρίτο Κύμα της ΓΣΘ” απευθύνεται σε ειδικούς και φοιτητές ψυχικής υγείας. Θα γίνει την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024, 14.00-17.00, στο γραφείο της ψυχολόγου. Ο κεντρικός στόχος είναι να τονώσουν την έμπνευσή τους και να εμπλουτίσουν την κλινική τους πρακτική/γνώση με μια δημιουργική μεθοδολογία συγγραφής ιστοριών για θεραπευτική χρήση.

Επιπρόσθετοι στόχοι:
Θα δοθούν ασκήσεις από τη δημιουργική γραφή και το Τρίτο Κύμα της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (ΓΣΘ), ώστε κατά τη διάρκεια των 4 συναντήσεων να:

  • Μετατρέψουμε τη Διατύπωση Περίπτωσης σε μια Ιστορία αυτεπίγνωσης και αφύπνισης
  • Συνδέσουμε τη φιλοσοφία των θεραπειών του Τρίτου Κύματος με τις προσωπικές μας αξίες
  • Εστιάσουμε σε πιο συγκεκριμένες έννοιες και διεργασίες, όπως η ψυχολογική ευελιξία, το τρίπτυχο επίγνωσης-θάρρους-αγάπης, ο σοφός νους, η διαίσθηση κλπ
  • Απελευθερώσουμε τη φαντασία μας και να δημιουργήσουμε ιστορίες με θεραπευτική απήχηση
  • Ενδυναμώσουμε τη θεραπευτική σχέση μέσω της συν-δημιουργίας ιστοριών με τους/τις θεραπευόμενούς/ες μας
  • Διατηρήσουμε ενεργή την περιέργειά μας ως προς τις διεργασίες μες στη συνεδρία και μες στο σεμινάριο
  • Βγούμε από τη ζώνη ασφάλειάς μας και να δοκιμάσουμε να εντάξουμε τη δημιουργική σκέψη γενικότερα στη ζωή μας

Το σεμινάριο είναι σχεδιασμένο, ώστε να προσφέρει συνοπτική γνώση για τη φιλοσοφία των προσεγγίσεων του Τρίτου Κύματος της ΓΣΘ, όπως η Θεραπεία Αποδοχή και Δέσμευσης (ΘΑΔ), η Λειτουργική Αναλυτική Θεραπεία (ΛΑΘ) κλπ, προσκαλώντας ταυτόχρονα τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να γράψουν σύντομες ιστορίες για θεραπευτική ή προσωπική χρήση. Μέσα από τις ασκήσεις της δημιουργικής γραφής και της χρήσης των καρτ ποστάλ* θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Δομή:
Στην πρώτη συνάντηση εστιάζουμε στην προσωπική μας πορεία, στις μεταβάσεις, στις κρίσεις και στις φιλοδοξίες μας. Όπως η ΓΣΘ έχει περάσει από πολλά κύματα, ομοίως εμείς και οι θεραπευόμενοί/ες μας διερχόμαστε στάδια, αλλάζουμε πίστες και εξελισσόμαστε. Θα εστιάσουμε τόσο στις προσωπικές μας μεταβάσεις όσο και σε αυτές των θεραπευόμενων. Στο τέλος της πρώτης συνάντησης θα έχουμε παράξει δύο ιστορίες: μία δική μας και μία για κάποιον/α θεραπευόμενο/η.

Στη δεύτερη συνάντηση θα περιγραφούν οι βασικές έννοιες της Λειτουργικής Αναλυτικής Θεραπείας και θα δοθεί έμφαση τις διεργασίες της ομάδας. Ο απώτερος στόχος είναι να γενικεύσουμε τις ενδο-ομαδικές διεργασίες στην προσωπική και κλινική μας ζωή. Θα παράξουμε δύο ιστορίες μία ατομική και μία ομαδική.

Στην τρίτη συνάντηση θα παρουσιαστούν σύντομα οι βασικές έννοιες της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης και θα μεταβούμε από το περιεχόμενο στις διεργασίες και από την επίλυση προβλήματος στη σύνδεση με τις αξίες. Θα παράξουμε δύο ιστορίες, μία σχετικά με την αποδοχή και μία για τη Δέσμευση για Δράση.

Στην τέταρτη συνάντηση θα προβληματιστούμε για τα διλήμματα που προκύπτουν στην κλινική μας πρακτική και πώς καλούμαστε να οδηγηθούμε σε αποφάσεις. Θα περιγραφεί σύντομα το Μοντέλο της Διαλεκτικής και θα ενεργοποιήσουμε το Σοφό μας νου. Η ιστορία που θα παράξουμε θα είναι το αποτέλεσμα της Σύνθεσης ανάμεσα στη Θέση και την Αντίθεση.

Η κάθε συνάντηση είναι αυτοτελής. Δεν είναι απαραίτητο να παρακολουθήσει κάποιος/α και τις τέσσερις. Αν βέβαια το επιθυμεί, είναι ευπρόσδεκτος/η σε όλες!

Οι ημερομηνίες για τις επόμενες 3 συναντήσεις (μετά το Σεπτέμβρη) είναι:

18/10, 22/11, 13/12. Η ώρα παραμένει 14.00-17.00 για όλες τις Παρασκευές.

Μεθοδολογία:
Σε όλα τα σεμινάρια θα χρησιμοποιηθούν:

  • Κάποιες από τις ιστορίες που έχουν γραφεί από την εκπαιδεύτρια
  • Οι ειδικά σχεδιασμένες καρτ ποστάλ
  • Ασκήσεις δημιουργικής γραφής
  • Τεχνικές από τη ΛΑΘ, τη ΘΑΔ και τη Θεραπεία μέσω Ποίησης
  • Ποιήματα, Διηγήματα

Οι συμμετέχοντες θα παίρνουν ως δώρο με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου τις καρτ ποστάλ που χρησιμοποίησαν.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 8

Κόστος για την κάθε συνάντηση:
Φοιτητές: 35 ευρώ

Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: εγγραφή έως 17/09: 45 ευρώ, μετά τις 17/09: 60 ευρώ

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Εγγραφή/Περαιτέρω Ενημέρωση: [email protected]

*Η Σταυρούλα Σανίδα έχει γράψει περισσότερες από 100 σύντομες ιστορίες για τους/τις θεραπευόμενους/ες και τους/τις εκπαιδευόμενους/ες της. Έχει σχεδιάσει με τη συνεργασία της Νικολέτας Μπαλοθιάρη (aka Skafandro) ειδικές καρτ ποστάλ με τριπλή χρησιμότητα: (1) συνοδεύουν τις ιστορίες των θεραπευόμενων, (2) χορηγούνται για εκπαιδευτικούς και (3) εμπνευστικούς σκοπούς. Έχει συντονίσει πλήθος σεμιναρίων για τη συγγραφή ιστοριών στη θεραπεία και τη Λειτουργική Αναλυτική Θεραπεία, καθώς επίσης έχει παρουσιάσει το κλινικό της έργο σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η κεντρική της αξία είναι να δημιουργεί ένα περιβάλλον αυθεντικότητας και δημιουργικότητας με δυνατότητες ουσιαστικής αλληλεπίδρασης (πλήρες βιογραφικό).