Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η ψυχική υγεία αποτελεί ένα συνεχές. Καθένας μας βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα σταθερό. Η ψυχική μας υγεία δεν περιορίζεται μόνο στην απουσία ψυχικών διαταραχών. Αποτελεί μια κατάσταση ευεξίας με ποικίλες διεργασίες. Ανάμεσα σε αυτές είναι: η παραγωγή έργου, η ενδυνάμωση δεξιοτήτων για τη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων, η συνεισφορά στην κοινότητα, η ανάληψη αποφάσεων, η δημιουργία σχέσεων, η νοηματοδότηση στη ζωή.

Η ψυχική υγεία είναι επίσης βασικό δικαίωμα όλων. Σαν το νερό. Ένα στοιχείο τόσο απαραίτητο. Όχι μόνο για τις ζεστές μέρες του έτους, αλλά για κάθε εποχή. Για κάθε περίσταση.

Πολλοί παράγοντες έχουν συμβάλει στη μόλυνση της ψυχικής μας υγείας, με αποτέλεσμα να χάνει συχνά τη διαύγειά της. Τι χρειάζεται προκειμένου να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα της;

Αρχικά αξίζει να παρατηρούμε την καθαρότητά της: ποιες συνθήκες τη θολώνουν; Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές; Ποιες είναι οι διαδικασίες που ξεθολώνουν τα νερά;

Ρίχνουμε μια ματιά στην ποσότητά της. Είναι επαρκής για να μας συντροφεύσει στην κάλυψη των αναγκών μας ή τους στόχους μας; Τι μπορούμε να αλλάξουμε, ώστε να δημιουργήσουμε μια παροχή σταθερής άντλησης νερού;

Επιτρέπουμε τη ροή της, ενώ ταυτόχρονα ρίχνουμε μια ματιά σε πιθανά εμπόδια που ενδεχομένως να φράζουν την πορεία της. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μη βρούμε παράκαμψη και να δούμε τα νερά της να λιμνάσουν σε λακούβες.

Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η ψυχική μας υγεία σχηματίζει ένα συνεχές. Ως τέτοιο έχει διακυμάνσεις, αλλάζει μορφές. Ο στόχος δεν είναι να μετατρέπουμε πάντα τα θολά νερά σε διαυγή.

Ο στόχος είναι να δοκιμάσουμε να εμπεριέξουμε κάποιες αλλαγές. Σαν να γινόμαστε ένα ποτήρι που μπορεί να φιλοξενήσει διαφορετικά υγρά. Η διαδικασία αυτή της αποδοχής τονώνει την ψυχολογική μας ευελιξία και την πίστη ότι το δοχείο μας μπορεί να είναι και ανθεκτικό.

Αναγνωρίζουμε τους συνδαιτημόνες μαζί με τους οποίους θέλουμε να τσουγκρίσουμε ποτήρια. Ποιοι είναι αυτοί; Πώς φτερουγίζει η καρδιά μας στον ήχο “Στην υγειά μας!”;

Δημιουργούμε συνθήκες ώστε να ακούγονται συχνά τσουγκρίσματα χαράς, αμοιβαιότητας, ευχάριστων εκπλήξεων και μικρών ή μεγάλων εορτασμών.

Ας θυμόμαστε ότι όπως έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία, έχουμε δικαίωμα και σε μια ζωή δροσερή. Για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, οφείλουμε πρώτα να τα γνωρίζουμε και να επιτρέψουμε να αγωνιστούμε για αυτά. Ο αγώνας για μια δροσερή ζωή συμπληρωμένη με την ευχή “Στην υγειά μας!” δεν έχει συγκεκριμένη ημερολογιακή περίοδο. Βρίσκεται σε στιγμές, εντοπίζεται παντού και ταυτόχρονα μπορεί να βυθιστεί στην ανυπαρξία. Ο αγώνας είναι η παλάμη μας όπως σφίγγουμε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Ο αγώνας είναι τα δάχτυλά μας όπως ξεκουράζονται. Ο αγώνας μας είναι το σύνολο των κινήσεών μας.

Μια δόση αυτοσχεδιασμών ίσως είναι εξίσου απαραίτητη και θρεπτική και για τη ροή της ψυχικής μας υγείας!