Πώς βρίσκω τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή;

Πώς βρίσκω τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή;

Κάθε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση βασίζεται σε μια ξεχωριστή θεωρία, μέσα από την οποία γίνεται προσπάθεια εξήγησης των ψυχικών διαταραχών, των συμπτωμάτων αλλά και των συμπεριφορών.

Κάθε ψυχοθεραπευτής αναζητά την προσέγγιση και, κατά συνέπεια τη θεωρία, που του ταιριάζει καλύτερα. Είναι μια δύσκολη διαδικασία και συχνά προκαλεί άγχος. Ο υποψήφιος ψυχοθεραπευτής θέλει να βεβαιωθεί ότι θα διαλέξει μια αποτελεσματική προσέγγιση, στην οποία όμως ταυτόχρονα θα βρίσκει προσωπικό νόημα.

Ο άνθρωπος που επίσης βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης ψυχοθεραπευτή προσπαθεί να ενημερωθεί και θέλει να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία θα είναι χρήσιμη. Βάζει σε μηχανή αναζήτησης τη λέξη ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής και εμφανίζονται τόσες πολλές σελίδες. Διαβάζει, περιηγείται στο διαδίκτυο, ανοιγοκλείνει καρτέλες και αναρωτιέται: «Ποιος ειδικός θα μου ταιριάξει, θα με κάνει να νιώσω άνετα και θα με βοηθήσει;», «Θα έχει νόημα η ψυχοθεραπεία ή θα σκορπίσω χωρίς λόγο χρήμα και χρόνο;».

Το σημείο σύγκλισης σε κάθε περίπτωση είναι η αναζήτηση νοήματος. Ακόμα και ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι καθόλου δεν ενδιαφέρεται για το νόημα στη ζωή και εστιάζει μόνο στο παρόν, έχει ήδη διαμορφώσει μέσα από τα λόγια του το ξεχωριστό του νόημα. Μια μετάφραση των λεγόμενών του θα είχε ως εξής «Αξίζει κάποιος να ζει στο εδώ και το τώρα και να απολαμβάνει τη στιγμή» ή «Θέλω να νιώθω ελεύθερος χωρίς να αναλώνομαι στο να δίνω νόημα στις καταστάσεις». Η ελευθερία ωστόσο είναι από μόνη της μια αξία.

Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στον όγκο της πληροφορίας. Τα νέα δεδομένα επιβιβάζονται στο λεωφορείο της ενημέρωσης και εκεί που οι πόρτες είναι έτοιμες να κλείσουν ακόμα νεότερα και πιο φρέσκα ευρήματα ανεβαίνουν και στριμώχνονται στα ήδη υπάρχοντα. Όταν πια ξεκινά η μεταφορά, στέκουμε θεατές που μπορεί και να φοβόμαστε να κάνουμε σήμα στον οδηγό, ώστε να επιβιβαστούμε. Αν ανοίξουν οι πόρτες θα σωριαστεί μπροστά μας ένα θεωρητικό βουνό. Και δεν είμαστε σίγουροι αν έχει νόημα να δαπανήσουμε τόσο χρόνο ψάχνοντας το πιο κατάλληλο για εμάς δεδομένο.

Χρειάζεται να τολμήσουμε να ανέβουμε στο λεωφορείο και να διακρίνουμε αν μας ταιριάζει ο προορισμός. Η επιλογή του κατάλληλου ψυχοθεραπευτή δεν είναι εύκολη διαδικασία. Απαιτείται δοκιμή και πειραματισμός, έως ότου ληφθεί η απόφαση. Εκτός από τις σπουδές και την επαγγελματική εμπειρία του ειδικού, ο θεραπευόμενος αξίζει να δώσει έμφαση στη μεταξύ τους πορεία. Βασικές παράμετροι στη διεργασία αυτή είναι η αίσθηση ότι ο ψυχοθεραπευτής είναι ένας οδηγός με κατανόηση, με ανοιχτή καρδιά, με ζεστασιά και με αυθεντικότητα.

Σίγουρα η επιλογή επιβίβασης ενέχει ρίσκο. Δεν είναι βέβαιο αν θα ταιριάξουμε με τον υποψήφιο ψυχοθεραπευτή. Ωστόσο, η αναμονή στη στάση και η ατέρμονη σκέψη σχετικά με τη σωστή επιλογή, καταλήγει να μας εγκλωβίζει όλο και περισσότερο στις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες μας.