Όταν ο θυμός καίει δημιουργικά

Όταν ο θυμός καίει δημιουργικά

Ο θυμός ξεκινά μέσα σου σαν μια φλόγα που γρήγορα μετατρέπεται σε φωτιά. Συνήθως νιώθεις αδικημένος, προσβεβλημένος ή θιγμένος και έχεις την αίσθηση ότι εσύ έχεις δίκιο. Τις περισσότερες φορές έχει συμβεί κάτι που δυσκολεύεσαι να δικαιολογήσεις ή να δεχτείς. Πρόκειται για αναπάντεχες καταστάσεις, αντίθετες με το σύστημα αξιών σου και εκτός της αίσθησης του ελέγχου σου, όπως: απόλυση, θάνατος αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, παρενόχληση, κακοποίηση, μείωση του μισθού σου κλπ.

Ο θυμός είναι απολύτως φυσιολογική αντίδραση στις παραπάνω καταστάσεις. Αυτό που κρίνεται μη φυσιολογικό είναι ο τρόπος διαχείρισης του θυμού. Συνήθως θέλεις να ξεφορτωθείς το συναίσθημα αυτό. Ή προσποιείσαι τον ψύχραιμο, ενώ μέσα σου φλέγεσαι. Ή μελετάς σχέδια εκδίκησης, για να βλάψεις όσους σε έβλαψαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που καταφέρνεις είναι να φυσάς περισσότερο τη φωτιά. Και γνωρίζεις καλά πως ο αέρας δεν βοηθά καθόλου στο σβήσιμο.

Αυτό που είναι χρήσιμο είναι να ανοίξεις τα μάτια σου ακόμα και αν σε τσούζουν λίγο στην αρχή και να δεις τι βρίσκεται μέσα σου. Ενδεχομένως να παρατηρήσεις και άλλα συναισθήματα που συνοδεύουν το θυμό, όπως η θλίψη, η απογοήτευση ή ο φόβος. Ίσως καταφέρεις να διαβάσεις τις σκέψεις που μοιάζουν με αποπνικτικούς καπνούς στον αέρα. Και πάλι δεν θα νιώθεις ευχάριστα όταν έρθεις πιο κοντά στους καπνούς. Θα επιδιώκεις να ξεφύγεις και να τα ξεχάσεις όλα. Όμως μόνο όταν αντιληφθείς την έκταση της πυρκαγιάς, θα μπορέσεις να δεις πόσο βλαβερή είναι τελικά. 

Μήπως ο θυμός σου είναι είναι σπίρτο που σβήνει μόνο του; 

Σημαντική υπενθύμιση: αξίζει να τολμήσεις να παίξεις λίγο με αυτή τη φωτιά. Κάποιες φορές το ταπεραμέντο της μπορεί να σου δώσει και χρήσιμες συμβουλές. Η εκρηκτικότητά της μπορεί να μετατραπεί σε κίνητρο για δράση αφήνοντας πίσω το πλάνο εξόντωσης. Για παράδειγμα, ο θυμός ενός απολυμένου μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας έξυπνης επιχειρηματικής ιδέας. Η αίσθηση αδικίας μπορεί να σε ωθεί να βρεις τρόπους να δικαιώσεις ο ίδιος τον εαυτού σου. 

Όταν πάρεις την απόφαση να σταματήσεις να φυσάς τη φωτιά μέσα σου, μπορείς να δημιουργήσεις φλογερά αποτελέσματα!