Η Acceptance and Commitment Therapy

Η Acceptance and Commitment Therapy

Σύμφωνα με την Acceptance and Commitment Therapy (Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης) ο θεραπευόμενος μαθαίνει τρόπους να διαχειρίζεται σωματικά συμπτώματα, δύσφορα συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις. Πολλοί άνθρωποι ταυτίζουν την έννοια της διαχείρισης των συμπτωμάτων με την εξάλειψη. Παλεύουν να μειώσουν την εσωτερική ένταση. Ωστόσο, αυτός ο αγώνας να ξεφορτωθούν τα συμπτώματα προκαλεί επιπρόσθετο άγχος.

 Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση προτείνει ασκήσεις μέσω των οποίων το άτομο σταματά αυτόν τον αγώνα, πλησιάζει και παρατηρεί τα συμπτώματά του και, τελικά, τα αποδέχεται. Καταφέρνει να αποκτήσει ευελιξία που βοηθά στη δημιουργία “χώρου”, όπου και τα αρνητικά βρίσκουν τη θέση τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο χαίρεται με τα αρνητικά συναισθήματα ή τις δυσλειτουργικές σκέψεις του, αλλά ότι νιώθει ανακούφιση γιατί παύει να έχει ως μοναδικό στόχο στη ζωή του την εξάλειψή τους.

Μια από τις ασκήσεις που βοηθούν στην αποδοχή περιγράφεται σύντομα σε 4 βήματα:

  1. Παρατηρώ τα συναισθήματα και τις σκέψεις όπως αποτυπώνονται στο σώμα.
  2. Αναπνέω. Μέσα και γύρω από τη σωματική αίσθηση.
  3. Επεκτείνομαι. Κάνω χώρο, αφήνω την ένταση να υπάρχει γύρω από αυτά.
  4. Επιτρέπω σε όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις να είναι παρόντα. Κάνω ειρήνη μαζί τους. Σταματώ να παλεύω να τα διώξω.

Με αυτή την άσκηση τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μπορεί όμως και να παραμείνουν τα ίδια. Δεν έχει σημασία αν θα αλλάξουν ή όχι. Σημασία έχει η αποδοχή των συναισθημάτων και της σωματικής τους αίσθησης.

Η πρακτική της αποδοχής χρειάζεται χρόνο και επανάληψη. Δεν αρκεί να πω απλώς “Αποδέχομαι τα αρνητικά συναισθήματα”. Είναι μια διεργασία που χρήζει επανάληψης και σωστής καθοδήγησης από τον ψυχοθεραπευτή. Ταυτόχρονα με την αποδοχή το άτομο μαθαίνει να δεσμεύεται για δράση.