Έτος 2021

Το 2021 μετρά ήδη δέκα μέρες ύπαρξης και πολλοί συνεχίζουμε να μοιράζουμε ευχές. Εκτός από τη ευχή σχετικά με την καλή υγεία συνοδευτικές φράσεις όπως “το 2021 να είναι τυχερό” ή “επαναστατικό” συμπληρώνουν τα πρώτα λόγια που ανταλλάσσουμε, όταν βλέπουμε κάποιον μετά την 1η Ιανουαρίου.

Συσχετίζουμε συνειρμικά το 2021 με το γνωστό παιχνίδι 21 (ή μπλακ τζακ) καθώς επίσης με τη συμπλήρωση των 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Οι ευχές είναι δεκτές από τους περισσότερους. Οι προσδοκίες είναι επίσης μπόλικες από πολλούς.

Τι έχει αλλάξει σε αυτό που περιμένουμε για το νέο έτος με φόντο την πανδημία; Ο covid-19 μπορεί να μην επέτρεψε το παραδοσιακό ξεφάντωμα, αλλά ενίσχυσε την ευχή περί τύχης. Σε συνδυασμό με τον αριθμό 21 η αναμονή ή αγωνία για την καλή τύχη μοιάζει στην έναρξη της πορείας της.

Η τύχη είναι συστατικό στη ζωή γενικότερα. Για αρκετούς είναι μια σταθερή αξία έχοντας την τάση να της προσδίδουν ειδικό νόημα. Την προσέχουν, της κάνουν τα χατίρια, εξοπλίζονται με γούρια, ώστε να είναι ευνοϊκή απέναντί τους. Για άλλους η τύχη παίζει ένα ρόλο, αλλά πιο σημαντική θέση κατέχει το παιχνίδι. Αν είναι εμπνευστικό και νοηματοδοτεί τις ώρες τους, λαμβάνει μορφή επαγγελματικής ενασχόλησης. Τίθεται σε εφαρμογή λοιπόν η δέουσα σοβαρότητα, η συνέπεια και οι ακριβείς κινήσεις. Κάποιες φορές έχει χώρο και το ρίσκο.

Και είναι μερικοί που δίνουν έμφαση στους συμπαίκτες. Αυτοί που μπορεί να απογειώσουν ακόμα και ένα ανιαρό παιχνίδι. Αυτοί που δημιουργούν ένα πλαίσιο σταθερότητας της απόλαυσης και του πειραματισμού.

Εύχομαι λοιπόν να επιλέξει ο καθένας μας όσους συμπαίκτες χρειάζεται και να αφεθεί σε παιχνίδια με ζωηράδα και παλμό. Ο κορονοϊός θα συνεχίζει να είναι στη ζωή μας για κάμποσο ακόμα καιρό. Η συμμετοχή μας σε παιχνίδια με τους κατάλληλους ανθρώπους μπορεί να τονώσει την ανθεκτικότητα και την ευελιξία μας. Να βελτιώσει τη διάθεσή μας και να μας κάνει να αναπνέουμε με ανακούφιση. Και όλη αυτή η εμπειρία ίσως μοιάζει με δράση επαναστατική..!