Η συνέργεια του Βασίλη Καβουρίδη με την εταιρεία Cocomat είχε ως αποτέλεσμα την έκθεση “Είμαι ένα πλάσμα“, η οποία άσκησε επιρροή και έμπνευση στις συνεδρίες μου.

Ο Βασίλης είναι ένα πολύ εφευρετικό πλάσμα με ιδιαίτερες δεξιότητες αλληλεπίδρασης. Έχω την τύχη να τον γνωρίζω προσωπικά και να επμνέομαι από τα έργα του. Στην τελευταία του έκθεση τα “πλάσματά” του μου μίλησαν με ένα ξεχωριστό τρόπο. Εκτός από την καλαίσθητη όψη τους με ώθησαν να επικοινωνήσω μαζί τους. Με προσκάλεσαν να χρησιμοποιήσω όλες μου τις αισθήσεις, ώστε να έχω μια ενσυνείδητη βιωματική εμπειρία σύνδεσης μαζί τους.

Η διαδικασία της ενσυνειδητότητας (mindfulness) ήταν τόσο απλή και φυσική μαζί τους, σαν τα προϊόντα της Cocomat. Ένιωσα τη ζεστασιά τους, αφέθηκα στα μαλακά τους σημεία, χαλάρωσα το βλέμμα μου στους όμορφους συνδυασμούς των χρωμάτων, μύρισα τη φύση όπως αναδύεται από τα εσωτερικά υλικά τους, γεύτηκα τη χαλάρωση και άκουσα το κάλεσμά τους.

Δεν είχα αποκτήσει ψευδαισθήσεις. Τα αντικείμενα που βρίσκονταν στην έκθεση ήταν όντως μαξιλάρια. Δεν είχαν όμως μόνο χρηστική αξία. Η καλλιτεχνική πινελιά που τους είχε προστεθεί μαζί με την ενσυνείδητη δημιουργία τα είχαν μεταμορφώσει σε πλάσματα. Αυτή η μεταμόρφωση με έκανε να σκεφτώ πώς καθένας μας μεταμορφώνει ένα αντικείμενο ή τον ίδιο του/της τον εαυτό.

Μέσω της ιδιότητάς μου ως ψυχολόγος προσπαθώ να δημιουργήσω μια σχέση ζεστασιάς με τα πλάσματα που έχω απέναντί μου και να τα κινητοποίησω στην αλλαγή ή κάποιες φορές στη μεταμόρφωση. Τι θα συνέβαινε αν πρόσθετα σε αυτή τη διαδικασία τα “πλάσματα” του Βασίλη Καβουρίδη; Πώς αυτά τα μαξιλάρια εκτός από την καλλιτεχνική και πρακτική τους λειτουργία μπορεί να είχαν θεραπευτικές ιδιότητες;

Έπειτα από συναίνεση του δημιουργού τους μεταφέρθηκαν κάποια από αυτά στο γραφείο μου προκαλώντας αρχικά ένα ευχάριστο ξάφνιασμα στους θεραπευόμενούς μου. Θα φιλοξενηθούν εδώ για μερικές εβδομάδες. Ήδη από τις πρώτες μέρες “μίλησαν” στους θεραπευόμενούς μου. Άλλοι έσπευσαν να αλληλεπιδράσουν άμεσα μαζί τους. Άλλοι ήταν διστακτικοί.

Όλοι όμως γίναμε πρόθυμοι να πειραματιστούμε με κάτι καινούργιο. Με σταθερή διατήρηση της εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας και την αγάπη για τη δημιουργικότητα ο Βασίλης, οι θεραπευόμενοί μου κι εγώ θέλουμε να επανασυνδεθούμε με την ιδιαίτεροτητά μας. Αξίζει να συνειδητοποιήσουμε ποια χαρακτηριστικά μας μας κάνουν αυθεντικά πλάσματα στα μάτια μας. Έχει σημασία να τα τυλίξουμε όλα αυτά με ζεστασιά. Και στη συνέχεια να αποφασίσουμε τι θα αλλάξουμε. Κάπως έτσι θα συναντήσουμε πλάσματα στο δρόμο μας με κοινές αξίες και θα συνδημιουργήσουμε πολλές ακόμα όμορφες εκθέσεις!