Όνειρα

Πρόσφατα χάρισα σε ένα φίλο μου ένα ημερολόγιο, για να καταγράφει τα όνειρά του. Σκέφτηκα ότι αυτός ο τρόπος θα τον βοηθούσε να γίνει ο ίδιος “μεταφραστής” του υλικού που έρχεται στην επιφάνεια στον ύπνο του.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τα όνειρα. Άλλες εστιάζουν στη νευροβιολογία, ενώ άλλες βρίθουν ερμηνειών και αναλύσεων. Δεν ξέρω πού βρίσκεται η αλήθεια. Γνωρίζω όμως από προσωπική αυτοπαρατήρηση ότι τα όνειρα συχνά έχουν τη δική τους γλώσσα, παρόλο που συνήθως μοιάζουν αλλόκοτα.

Με μαγεύει να ανακαλύπτω πτυχές του εαυτού μου μέσω αυτής της διαδικασίας. Μπορεί σε ένα πρώτο επίπεδο να είναι μαγική. Με μια πιο συστηματική προσέγγιση αυτό το μαγικό περίβλημα δίνει τη σκυτάλη σε ένα είδος επαναληψιμότητας. Η επανάληψη μπορεί να περιγράφει ήδη γνώριμους μηχανισμούς ή να δείχνει το δρόμο για νέες “ανακαλύψεις”. Αναμφισβήτητα η ερμηνεία των ονείρων είναι πιο αποκαλυπτική ή ωφέλιμη όταν γίνεται με τη συνεργασία ενός ειδικού.

Δεν έχω ακόμα την εμπειρία της ανάλυσης των προσωπικών μου ονείρων με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ατόμου. Μένουν σε δικές μου υποθέσεις και συχνά χαίρομαι να τις μοιράζομαι με τους άλλους. Σε ένα πρόσφατο όνειρο έβλεπα ότι καθόμουν σε ένα τραπέζι και με σέρβιραν junk food σε τεράστιους δίσκους. Όταν ξύπνησα, ένιωσα μπουκωμένη από την αηδία των πολλών λιπαρών. Αυτό το όνειρο μου είχε φανεί κάπως ρηχό στην αρχή. Όταν το επένδυσα με λίγη σκέψη, είδα λίγο από το βάθος του.

Στο όνειρο δεν είχα παραγγείλει μόνη μου. Κάποιος μου έφερνε συνέχεια φαγητό που δεν μου άρεσε καθόλου. Η απλή αυτή λεπτομέρεια φώτισε τη διαδικασία της προσωπικής μου αυτονομίας και της αναγνώρισης των αναγκών μου. Η παλιά έκδοση του εαυτού μου θα έτρωγε λιπαρά πιάτα και θα βάφτιζε αυτή τη συμπερφιορά ως συντροφικότητα. Η νέα μου έκδοση προσέχει να μην καταπατά τις ανάγκες της και να λέει όχι σε καθετί βλαβερό.

Μπορεί να έχω βάλει ένα τέλος στις ανθυγιεινές συναναστροφές. Ίσως όμως υποβόσκει ο φόβος μην ξαναγλιστρήσω σε παρόμοιες καταστάσεις. Ευχαρίστησα τον εαυτό μου για την υπενθύμιση. Με την πλούσια γεύση του αβοκάντο στο στόμα ετοιμάζομαι για άλλες γεμάτες γευστικές εμπειρίες. Ανυπομονώντας να δω τα επόμενα όνειρα 😉